Knivarna som slipas hos mig på TorslandaSlipen granskas noga och slipas med högsta noggrannhet och kvalitet genom fyra steg. Om kniven har stora hack eller bruten spets måste man åtgärda detta innan man kan påbörjar steg 1 och grundslipningen.
Innan man kan påbörja steg 1 måste man slipa bort grova hack eller omprofilera en kniv med avbruten spets. Hos TorslandaSlipen görs detta på en horisontal bandslip.
När det är klart kan man gå vidare till första steget mot en ny grundslipad egg.
Steg 1: I detta steget är det dags att forma den nya knivseggen och det görs på en Tormek T-8 med en CBN slipskiva. Denna maskin är vattenkyld för att skydda knivstålet mot värmen som kan uppstå när man slipar stål.
Det är här vi lägger grunden och den vinkel din kniv skall ha inför den fortsatta processen.
Steg 2: I steg 2 börjar arbetet med att förfina knivseggen som är ganska grovt slipad från steg 1. Detta görs också på en Tormek T-8 fast nu på en slipsten, även denna är vattenkyld.
Steg 3: Steg 3 är sista steget innan slutfinish. Här börjar vi polera knivseggen med en mycket finkornig slipsten och vi forsätter att använda oss av ett vattenkylt slipsystem.
Steg 4: I steg 4 är det dags att använda sig av en läderstrigel för att få bort den lilla råegg som fortfarande finns kvar efter poleringen i steg 3. Det är nu skärpan på kniven kommer fram ordentligt. Knivseggen poleras på läderstrigeln tills all råegg är borta och kniven fått nytt liv igen.